Dyrk mistelten hjemme i din egen have

Her har jeg forsøgt at lave en forholdsvis enkel og overskuelig guide til “hvordan dyrker man mistelten?”. Det er faktisk overraskende let at dyrke mistelten, men til gengæld kan det godt kræve et par forsøg, før du for alvor har succes med dit projekt 🙂

Mistelten (Viscum album) er en fascinerende halvsnylter, der tilfører haven et unikt præg, især i vintermånederne, hvor dens hvide bær og stedsegrønne blade lyser op i landskabet – faktisk ca. samtidigt med at dine påskeklokker også begynder at blomstre. Det er en snylteplante, fordi den vokser på andre træer i haven, og derfor kan du med fordel også dyrke misteltenen på nogle af de træer, der taber alle bladene om vinteren – misteltenen er nemlig en stedsegrøn plante, der dermed har blade året rundt.

Hvordan dyrker man mistelten?

  1. Indsamling af friske bær: Det første skridt er at skaffe friske misteltenbær. Disse er typisk modne i december og januar. Det er vigtigt at bruge friske bær, da de indeholder de bedste spiringsbetingelser.
  2. Valg af værtstræ: Mistelten trives bedst på løvtræer som æble, pære, poppel og lind. I min have har vokser den på et paradisæbletræ – og her trives den fortræffeligt. Vælg et sundt træ med grene, der har en diameter på 5-10 cm, da dette giver de bedste betingelser for misteltenens vækst.
  3. Såning af frøene:
    • Pres forsigtigt de klæbrige frø ud af bærrene.
    • Placer frøene i hjørnet mellem stammen og en af grenene. Du kan evt. ridse en smule i træet, før du klæber frøene fast – men pas på, at du ikke skader træet. Den klæbrige substans vil hjælpe frøet med at hæfte sig fast.
    • For at øge chancerne for succes kan du så flere frø på samme gren.
  4. Vækst og etablering: Mistelten vokser langsomt. Det kan tage op til et år, før frøet spirer, og yderligere 3-4 år, før planten er fuldt etableret og begynder at producere bær. Det er derfor en virkelig hurtig og enkel proces, men det tager lang tid, før du kan se, om du har held med projektet, og endnu længere tid, før du for alvor kan nyde synet af din mistelten.
  5. Vedligeholdelse: Når misteltenen er etableret, kræver den minimal pleje. Dog er det vigtigt at holde øje med værtstræets sundhed, da en stor mængde mistelten kan belaste træet over tid, fordi den snylter på sit værtstræ.

Tips til succesfuld dyrkning

  • Tålmodighed er nøglen: Mistelten vokser langsomt, så det er vigtigt at være tålmodig og give planten tid til at etablere sig.
  • Variation i værtstræer: Selvom æbletræer er populære værter, kan du eksperimentere med andre løvtræer for at se, hvor misteltenen trives bedst i din have.
  • Sikkerhed først: Vær opmærksom på, at misteltenens bær er giftige for mennesker og kæledyr. Sørg for, at børn og dyr ikke får adgang til bærrene.

At introducere mistelten i din have kan skabe en charmerende atmosfære, især i juletiden, hvor traditionen med at kysse under misteltenen stammer fra. Med tålmodighed og de rette forhold kan du nyde denne helt unikke plante i mange år fremover.

Hvad er traditionen med at kysse under en mistelten?

Jeg så Julemanden kysse mor… Traditionen med at kysse hinanden under en mistelten af en af julens sødeste traditioner, hvis du spørger mig 🙂

Den trækker tråde tilbage til både nordisk mytologi, romerske traditioner og europæiske skikke. Balder, som var gud for lys og godhed, blev ifølge nordisk mytologi dræbt af en pil lavet af en mistelten. Hans mor, gudinden Frigg, sørgede dybt over hans død, men fordi han pludselig blev genoplivet, erklærede hun misteltenen for et symbol på kærligheden i stedet for døden. Derefter lovede hun, at enhver, der stod under misteltenen ville modtage et kys som tegn på fred og kærlighed ❤️

I middelalderen forbandt man mistelten med frugtbarhed og kærlighed, og skikken med at kysse under en mistelten siges at stamme fra England i det 18. århundrede. hvor det siges, at en mand kunne kysse enhver kvinde, der stod under misteltenen, og hvis hun afslog, ville det bringe uheld. Traditionen med at kysse under en mistelten spredte sig videre til USA og andre lande og er i dag en sød og romantisk juletradition, som de fleste vist kender til.

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *