Hvordan forspirer man sine frø? Hvordan sår man frø i potter, og hvad gør man for at få sine frø til at spire?

Det kan være en større videnskab det er med at forspire frø. Hvornår skal man så frø til fx tomat, chili og bønner? Skal man så sine frø i jord? Skal man bruge vækstlys for at kunne forspire planter i sin vindueskarm, og hvor varmt skal det være, hvis man sår frø indenfor?

Det er heldigvis ikke specielt svært, og selvom man sagtens kan nørde og gå enormt meget op i detaljerne, så har man i virkeligheden i bund og grund ikke brug for ret meget andet end jord, frø og lidt vand for at få projektet til at lykkedes.
Jeg vil her gennemgå, hvordan man forspirer frø trin for trin – og fortælle lidt mere om, hvilke teknikker jeg har bedst succes med her i huset.

1. Så dine frø på det rigtige tidspunkt

Først og fremmest skal du have styr på, hvornår dine frø skal sås, for det er nemlig ikke alle frø, der skal sås på samme tid.
Jeg har fx lige sået mine chilifrø her i januar, mens jeg venter til marts med at så mine tomater og endnu senere med de sidste af mine grøntsager og fx også de fleste af mine stauder.
Du kan altid finde information om det på dine frøposer, så du er sikker på, hvornår du skal gå i gang.

2. Frøene skal i jorden

Dernæst skal du have dine frø til at spire. Du kan enten så dem direkte i jorden i dine potter. Det er klart den letteste løsning, men her kan du godt risikere, at der ikke er helt så mange af dine frø, der rent faktisk begynder at spire. Hvis jorden fx er lidt for våd kan frøene rådne, og det kan godt være svært at få den rette temperatur til at få dem i gang med spiringen.

Hvis jeg har meget få af nogle frø, og jeg derfor vil være helt sikker på, at jeg har succes med spiringen, så vælger jeg i stedet en anden metode.
Her klipper jeg en vatrondel i mindre stykker, fugter dem og lægger nogle frø derpå. Den fugtige vatrondel putter jeg i en lille gennemsigtig lynlåspose, som jeg lægger et lunt sted – fx på badeværelsesgulvet, hvor vi har gulvvarme.
Nu gælder det om at holde godt øje, for så snart frøene er begyndt at spire, skal de nemlig flyttes over i dine potter med jord, hvor du forsigtigt skal dække dem med et tyndt lag jord, som du fugter en smule.

3. Stil planterne lunt og lyst

Når dine frø er begyndt at spire, skal du sørge for at placere dine potter lyst og varmt, og sørge for at de ikke tørrer helt ud, men at de samtidigt heller ikke er så fugtige, at dine frø begynder at rådne.
Jeg bruger en vandforstøver, når jeg vander, og så benytter jeg disse smarte potter, som er geniale af flere grunde.
Dels har jeg låget på i starten, og det forhindrer naturligt vandet i at fordampe, og gør derfor at jeg ikke risikerer, at jorden tørrer ud. Det gør samtidigt også at temperaturen naturligt holdes lidt højere, hvilket er en stor fordel for de små spirer.
Derudover er de virkelig nemme at åbne, når man senere skal potte sine planter over i noget større – og man undgår derfor at ødelægge rodnettet.
Sidst men ikke mindst, så er de nemme at flytte rundt på – sidste år i påsken havde jeg sågar mine små tomatplanter med i sommerhus på Bornholm på den måde 😀

Jeg har mine frø til at stå i et meget lyst vindue i vores kælder, hvor der også er dejlig lunt. Man kan evt. overveje at investere i vækstlys (det bruger jeg til mine chili- og tomatplanter, da jeg forspirer dem ret tidligt på året) og evt. en varmemåtte. Hvis man kan vente til slut marts/start april med at forspire, og man har et lyst, lunt vindue, så er det dog slet ikke nødvendigt.

4. Plant dem over i større potter

Når dine små planter har vokset sig en smule større og har fået 2-4 blade hver, så er det tid til at prikle dem om i nogle større potter.
Jeg sørger altid for at gemme plastikpotterne fra de planter, jeg køber i løbet af året, så jeg slipper for at skulle ud at købe dem. Alternativt har jeg også en stak plastikkrus, hvor jeg har stukket huller i bunden, så vandet kan løbe ud – og dem gemmer jeg også, så jeg kan genbruge dem hvert år.
Alt afhængig af, hvor tidligt du begynder forspiringen, og hvor store dine planter dermed når at blive, før du skal have dem udenfor, så kan du godt skulle plante dem om i endnu større potter senere.

Nu er det også tid til at begynde at gøde dine planter, så de kan få en masse næring til at komme godt fra start. Det er en kombination af gødning og lys, der sørger for at du får tykke stabile planter i stedet for nogle lange, ranglede nogle af slagsen.

5. Plant dem ud i haven eller drivhuset

Når dine planter er tilstrækkeligt store – og vigtigst af alt; når der ikke længere er risiko for nattefrost, så kan du plante dem ud i dit drivhus, krukker eller i haven. Det plejer typisk at være i april – og så er der en fin huskeregel om at tomater skal ud til mors dag og agurkerne til fars dag – men i mit drivhus plejer jeg nu at tyvstarte en smule 😉

De første par dage plejer jeg faktisk at bære dem ud i potterne om formiddagen og ind igen om eftermiddagen, selvom det er noget af et arbejde 😀 På den måde hærder man dem blidt, sikrer sig at der ikke kommer frost om natten, og så vænner de sig også langsomt til solens stråler, som ellers godt kan svitse bladene af i starten.

(Visited 13 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Hvad er en staude? Læs alt om stauder lige her.

  2. Pingback: Hvordan dyrker man asparges i haven?

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *