
Jeg elsker asparges, og når forsommeren banker på døren, er det en ultimativ luksusspise at sætte tænderne i en knasende sprød, sukkersød asparges gerne tilsat rigelige mængder smør og flagesalt.
Asparges er på ingen måde billig at købe, og jeg har sjovt nok altid bildt mig selv ind, at de var alt for besværlige at dyrke selv i haven, indtil jeg for et par år siden tog tilløb til at kaste mig ud i det, efter at jeg selv havde læst grundigt op på, hvordan dyrker man asparges i haven?
Og heldigvis for det – for hvor er det dog tilfredsstillende at kunne høste sine egne asparges i haven – endda uden den helt store arbejdsindsats!
Jeg lover dig, at du også nemt kan dyrke asparges i din have, hvis du følger de her meget lette tips til hvordan man dyrker asparges i haven.
Dyrkning af asparges i haven kan være en lidt længere proces, da det tager tid, før planten er klar til at blive høstet. Her er nogle trin til at dyrke asparges:
Hvordan dyrker man asparges – og hvor kan de plantes?
Du bør vælge et solrigt sted i haven med godt dræn, så vandet kan løbe væk fra rødderne. Du skal altså helst ikke dyrke dem i jord med meget ler – og allerhelst vil asparges gerne have rigeligt med sand i jorden, da det rent faktisk er en strandplante. Aspargesplanterne har brug for mindst 6-8 timers direkte sollys om dagen, så de trives bedst i en lun og solrig plet i haven.
Før du planter dine asparges, kan du med fordel sætte rødderne i blød i en times tid for at give dem en lille madpakke med. Du skal forberede jorden ved at grave den godt og fjerne ukrudt. Hvis du har noget kompost eller rigtig god næringsrig jord, vil det være en god idé at vende det i jorden, før du planter. Har du mulighed for det, vil de endda blive meget glade, hvis du henter en god portion tang ved stranden og vender i jorden, før du planter.
Hvordan planter man asparges?
Grave en rende eller fure, der er ca. 20-30 cm dyb og bred nok til at rumme rødderne med god afstand mellem dem (omkring 30-45 cm). Placér aspargesrødderne i renden, og dæk dem med jord, så de er godt dækket, men så de stadigt har samme dybde som i deres originale potte.
Husk endelig at vande dem godt, når du har plantet dem – og naturligvis løbende over hele sommersæsonen, så de ikke tørrer ud.
Hvornår kan man høste asparges?
Nu gælder det om at væbne sig med tålmodighed – eller at tyvstarte en smule. Jeg besidder knapt så megen tålmodighed, som man måske kunne ønske sig, så jeg har tyvstartet 😉
Man bør nemlig helst ikke høste af sine asparges de første 2 år, og det 3. år bør man kun høste enkelte skud, så planten får mulighed for at etablere sig godt.
Heldigvis sælger de fleste planteskoler 2- eller 3-årige planter, så du kan gå i gang med at høste allerede den første sæson 😉
I de efterfølgende år kan du begynde at høste skuddene, når de når en højde på cirka 15-20 cm over jorden – det begynder man typisk at kunne i maj måned. Knæk eller skær dem af med en skarp og helt ren kniv lige over jorden.
Efter Sankt Hans, skal du stoppe med at høste og lade skuddene vokse og blive til fine, lidt finurlige blade – som endda også danner frø, man selv kan høste og bruge til at så nye planter (du kan finde min guide til forspiring af frø lige her). Bladene skal du endelig ikke fjerne, da de vil give energi til planten, som den bruger til at vokse og producere flere skud til næste sæson.
Fjern ukrudt omkring aspargesbedet løbende, den bryder sig nemlig ikke om konkurrence, og især i starten er det altså vigtigt, at der ikke er andet, der stjæler næring fra dem. Som det meste andet i nyttehaven, er det også nødvendigt at vande og gøde regelmæssigt, hvis du gerne vil have et fint udbytte. Jeg kickstarter altid sæsonen med at hente en god portion tang ved stranden i foråret, som jeg fordeler ud på jorden blandt mine asparges.
Husk, at asparges er en flerårig plante, så hvis du tager dig godt af den, kan den give høst i mange år – og nu har du helt styr på, hvordan dyrker man asparges i haven! 🙂
De første asparges spiser jeg altid helt friske – men ellers er det en stor favorit herhjemme at spise dem sammen med frikadeller og hjemmelavet kartoffelsalat 😉