Hvad er en staude? Kommer en staude igen? Hvad kendetegner en staude? Hvornår skal en staude plantes ud, og hvordan passer man en staude? De spørgsmål vil jeg forsøge at besvare i indlægget her.

Hvad er en staude?

En staude er egentlig bare en plante, der kommer igen hvert eneste år, selvom den oftest visner helt ned og væk om vinteren. Det er næsten helt magi, at de hvert eneste forår igen spirer op af den mørke jord og i løbet af kort tid folder sig ud i deres pomp og pragt.

Det er ikke kun blomster, der er stauder – mange krydderurter, kommer også igen år efter år og betragtes derfor som stauder, og selv jordbærplanter er faktisk også stauder.

Det er dog langt fra alle stauder, der er vinterhårdføre – altså som kan klare sig udenfor i den danske vinter – og derfor er der nogle af dem, som man er nødt til at rykke indenfor om vinteren (det gør jeg fx altid med mine pelargonier i krukker). Alternativt kan man forsøge at dække dem til med grangrene for at beskytte dem mod frosten – eller man kan acceptere, at man kun har planten en enkelt sæson.

Hvornår skal man plante stauder?

Som udgangspunkt kan man plante stauder næsten hele året, så længe jorden ikke er så frossen, at du ikke kan grave i den. Der er dog tidspunkter, der er bedre end andre, og spørgsmålet er så hvornår er det bedst at plante stauder?

Plante stauder ud om efteråret

Jeg foretrækker at plante mine stauder om efteråret, hvor der ikke er så stor risiko for at de nye planter tørrer ud, og hvor de snart skal til at visne væk og gå i dvale. Dermed har de nået at få godt fast i jorden, når foråret melder sig og de for alvor skal i gang med at vokse.

Plante stauder ud om foråret

Jeg må dog også indrømme, at jeg ofte planter stauder om foråret. Enten fordi der er nogle af mine planter, der simpelthen er gået til i årets løb, og det derfor skal plantes nogle nye i stedet, eller også fordi jeg har forelsket mig i nye sorter, som jeg er nødt til at eje (det sker jævnligt, kan jeg godt afsløre 😀 ).
Ofte bliver stauderne ikke helt lige så store den første sommer, som hvis man havde plantet dem om efteråret, men foråret er bestemt heller ikke noget dumt tidspunkt at plante ud.

Du kan også godt plante dine stauder ud om sommeren. Det er jo typisk der, man finder de storblomstrende stauder på planteskolerne eller i supermarkedet og for alvor kan se, hvordan de folder sig ud i al deres pomp og pragt – og er det ikke en staude, du allerede kender i forvejen, så er det jo en rigtig god måde at finde ud af, hvad du gerne vil have i din have.

Selvom det ikke er optimalt at plante stauder der, så kan du altså godt plante stauder om sommeren – det kræver blot, at du er enormt flittig med haveslangen eller vandkanden, så din staude kan få godt fast i jorden og få etableret et godt rodnet.

Hvordan formerer man stauder?

Du kan formere dine stauder på flere forskellige måder: du kan dele planten, du kan tage stiklinger, du kan lade den brede sig ved udløbere, eller du kan så den fra frø. I det kommende vil jeg gennemgå, hvordan du kan formere stauder.

Hvordan deler man sin staude?

Når din staude har vokset et stykke tid, begynder den lidt efter lidt at brede sig, og her har du altså mulighed for at dele den i to, så du kan plante halvdelen et andet sted hen, hvor den har mere plads til at brede sig.
Måske du endda kan bytte med en nabo, mor eller en god ven, så I begge kan få smukke nye planter i jeres haver?

Du bruger ganske enkelt bare en spade, hakker den ned midt i den staude og graver den ene halvdel op med så stort et rodnet som muligt.
Du kan faktisk også sagtens dele dine rabarber på denne måde, og rent faktisk har en del af dine planter god gavn af at blive delt med jævne mellemrum, så de får god plads til igen at brede sig.

Når du skal plante en del af planten et andet sted, er det vigtigt at den kommer ca. lige så langt ned i jorden som den oprindelige plante, og så skal du gennemvande både jorden men også rodklumpen, før du planter den.

Hvornår skal man dele en staude?

Det bedste tidspunkt at dele en staude på er enten i foråret eller efteråret. Jeg foretrækker personligt at gøre det om efteråret, hvor planten så småt er gået i dvale, men du kan altså også sagtens gøre det om foråret, hvor man måske oftere kaster sig ud i den slags haveprojekter.

Kan man så en staude fra frø?

En anden, lidt mere besværlig måde, men som til gengæld giver en del flere planter, er at så frø, som så vokser sig til store fine stauder med tiden. Du kan nemlig sagtens så dine stauder fra frø – enten frø du selv har købt, byttet dig til eller købt i en butik. Det er en smule mere besværligt end blot at få eller købe en færdigvokset staude, men til gengæld er det en del billigere, og du vil få et kæmpe udbytte som tak for besværet.

Du kan her læse min guide til, hvordan man forspirer frø.

Mange stauder blomstrer først, når de er to år gamle, og derfor skal man væbne sig med en hvis tålmodighed, hvis man kaster sig ud i projektet.
Du kan enten vælge at forspire planterne i vindueskarmen eller fx dit drivhus – og så plante dem ud, når de er blevet lidt større -eller du kan ganske enkelt blot vælge at så dem i det område, hvor de skal ende med at vokse.
Det sidste er klart den letteste metode, men her skal du i den grad være forsigtig med ikke at luge de små spæde spirer væk, fordi du måske forveksler dem med ukrudt – og ofte er udbyttet ikke helt lige så højt, da du ikke har kontrol over vandingen osv.

Hvordan laver man stiklinge af en staude?

Mange stauder egner sig ganske glimrende til at blive formeret ved at tage stiklinge – eller aflæggere – fra dem. Sådan helt kort fortalt, så laver du en stikling ved at klippe en lille gren eller stilk af din plante og derefter sætte den i vand eller direkte i jord, hvor den så slår rødder og vokser videre.

Jeg gør det især ofte med mine pelargonier samt med mange af mine krydderurter (se en liste over de bedste krydderurter til vindueskarmen eller terrassen lige her) som fx basilikum, rosmarin, timian og oregano.

Du kan godt plante dem direkte ud på det endelige voksested, men jeg foretrækker personligt ofte først at plante dem i en lille potte indendørs, så jeg kan nusse lidt ekstra om planten, indtil den har fået ordentlig fat i jorden og derefter kan plantes ud.

Hvilke stauder er flotte?

Åh det er jo næsten som at bede en moder om at vælge en favorit blandt hendes børn 😀
Jeg har så mange yndlingsstauder, og i virkeligheden er det jo nok en meget subjektiv vurdering.

Nogle af de stauder, jeg ynder at have i min egen have er bl.a. pelargonier (Dem har jeg altid i krukker på terrassen og i drivhuset), kattehale, silkekatost, stjerneskærm, astilbe (en af mine absolutte favoritter), lupiner, løvefod, sankt hans urt, digitalis, påskeklokker, hortensia (ELSKER jeg!), pæoner og akelejer.

Hvilke stauder er nemme at passe?

Nogle stauder er lettere at passe end andre – og nogle breder sig i hvert fald mere villigt end visse andre, så de er især gode for begyndere at kaste sig ud i, da man næsten er garanteret succes, og da de lynhurtigt kan bredes ud på større arealer.

Nogle af de “nemme stauder” er i min optik følgende:

  • Digitales, som spredes med frø i hundredevis hvert efterår. De blomstrer ganske vist ikke første år, så man skal væbne sig lidt med tålmodighed, men jeg lover dig, at det er det hele værd, når de først folder sig ud i din have.
  • Akeleje – de spredes også via frø, og det fine er at fordi frøene bliver bestøvet blandt andre akelejer, så kan der dukke de flotteste nye versioner op rundt omkring i din have. De kommer villigt igen år efter år, og er altså en rigtig smuk staude.
  • Sankt Hans Urt – dem kan du nemt formere via stiklinge – faktisk plejer jeg at tage en stor buket ind om efteråret, og så har de i løbet af et par uger slået rødder i vasen, hvorefter jeg kan plante dem ud 😀 De kræver stort set ingen pleje og blomstrer i sensommeren, når det meste andet i haven er færdigt med at blomstre.

Jeg håber, at du har fået lidt svar på spørgsmålet; hvad er en staude? – og at du nu har styr på

(Visited 81 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Pingback: Alt om juleroser og påskeklokker

  2. Pingback: Hvordan forspirer man frø? Guide til at så dine egne frø

  3. Pingback: Rabarber i klokker. Sådan driver du rabarber tidligt frem

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *